Amerikaanse opiniemakers verzoeken de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker de eer aan zichzelf te houden. Verder doen overnameberichten hun werk op de beurs. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1.De Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras is in het vizier van de Amerikaanse Justitie gekomen. Volgens zakenkrant The Financial Times zijn de Amerikaanse autoriteiten een strafrechtelijk corruptieonderzoek gestart naar Petrobras, de grootste klant van SBM Offshore. In het artikel wordt SBM, dat ook onderzocht voor de Amerikaanse Justitie, niet genoemd.
2.Investeringsmaatschappij SHV heeft het bod op Nutreco verhoogd van 40 naar 44,50 euro per aandeel om vijandige interesse van het Amerikaanse Cargill agro-industrieel af te weren. Volgens SHV en Nutreco wilde Cargill er met een bod van 43,50 euro per aandeel er met de buit vandoor gaan. Cargill heeft inmiddels bevestigd dat het samen met private equity huis Permira loert op de Nederlandse dier- en visvoerproducent.
3.De koers van Fugro gaat vanochtend door het dak nadat baggerbedrijf Boskalis op vrijdag nabeurs melde dat het een kapitaalbelang van 15 procent heeft genomen in de in zwaar weer verkerende bodemonderzoeker. Boskalis benadrukt dat het niet uit is op een overname van Fugro, maar wel wil samenwerken. Fugro spreekt op zijn beurt van een ongevraagd belang en zegt onafhankelijk te willen blijven. En wie heeft geprofiteerd van de stuiterbeweging van de beurskoers van Fugro? In ieder geval bestuursvoorzitter Paul van Riel en financieel topman Paul Verhagen, die vorige week bodem visten op 10 euro en tezamen bijna 20.000 aandelen kochten.
4.Nein, nein, nein: het Europese noodfonds ESM mag niet gebruikt worden om investeringen in de eurozone te financieren. Dit heeft de baas van het ESM, de Duitser Klaus Regling, gezegd tegen de Cypriotische krant O Politis. Regling zei dat als het ESM voor andere doeleinden wordt gebruikt behalve het verstrekken van noodleningen aan zwakke lidstaten die al tot over de oren in de schulden zitten, EU-verdragen gewijzigd moeten worden. En dat is eurocratentaal voor ‘onder geen enkel beding’.
De nieuwe Europese Commissie voorzitter Jean-Claude Juncker heeft beloofd dat er een 300 miljard euro groot investeringsprogramma moet komen. Helaas zal dat programma hoogstwaarschijnlijk gefinancierd worden uit bestaande begrotingen, waardoor het stimulerend effect verwaarloosbaar is.
5.ECB-president Mario Draghi is niet van plan zijn baan in Frankfurt op te geven om aan het einde van het jaar de 89 jaar oude Italiaanse President Giorgio Napolitano op te volgen. Volgens een columnist van de Italiaanse krant La Repubblica heeft Draghi “vrienden gevraagd de boodschap te verspreiden” dat hij niet weg wil bij de ECB.
Al enige tijd zijn er hardnekkige geruchten dat Draghi wel eens staatshoofd van Italië kan worden. De geruchten lijken wel op een campagne van de Bundesbank, want er wordt vaak bij vermeld dat Draghi’s taak bij de ECB volbracht is. Alsof de centrale bank aan het einde van zijn Latijn is en geen verruimingsmaatregelen meer kan nemen om de economie te stimuleren en de inflatie op peil te krijgen.
6.Een meerderheid van de inwoners van de Spaanse autonome regio Catalonië heeft op zondag tijdens een officieuze volksraadpleging voor onafhankelijkheid van Spanje gestemd. Meer dan 80 procent van de Catalanen zei ja op de vragen of Catalonië een staat moet zijn en of deze staat onafhankelijk moet zijn. Ongeveer de helft van de 5,4 miljoen kiesgerechtigden in Spanje's economisch gezien grootste autonome regio nam de moeite om te stemmen. De Catalaanse separatistenleider Artus Mas sprak van “een groot succes” dat zal leiden tot een officieel referendum. Maar de centrale regering beschreef de stembusgang als amateuristisch en herhaalde nog eens dat er geen officieel referendum zal komen.
7.Eén enkele verlaging van de inflatievoorspellingen was voor de Japanse centrale bank genoeg om op 31 oktober zijn obligatieaankopen uit te breiden naar 80 biljoen yen per jaar (ongeveer 571 miljard euro). Dat blijkt uit een reconstructie van zakenkrant The Wall Street Journal van het laatste rentebesluit van de Bank of Japan. Voor Bank of Japan topman Haruhiko Kuroda is het menens, want bij zijn aantreden bijna twee jaar geleden beloofde hij dat de inflatie in twee jaar tijd 2 procent zal bedragen. Kuroda komt waarschijnlijk halverwege, maar dat is nog altijd beter dan de Europese Centrale Bank.
8.Opiniemakers bij het Amerikaanse persbureau Bloomberg willen dat Europese Commissie Voorzitter Jean-Claude Juncker de eer aan zichzelf houdt en vertrekt. De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar belastingparadijs Luxemburg. En daarom is Junckers positie als Commissievoorzitter volgens een opiniestuk op Bloomberg onhoudbaar. Want het is niet alsof Juncker, van 1995 tot 2003 premier van Luxemburg, niet wist dat het businessmodel van het groothertogdom belastingontwijking is.
9.Europese beurzen boeken lichte winsten, maar echt een naam mag dat niet hebben. De Europese Stoxx 50 staat 10 procent boven de bodem van 15 oktober van 2.789,63 punten, maar 7,5 procent onder de top van juni van 3.325.50 punten. Beleggers wachten totdat de ECB eindelijk daad bij woord gaat voegen en de geldpers aanzet.
10.De beursagenda is vandaag leeg en pas later in de week wordt het spannend. Dan komen namelijk de Europese groeicijfers voor het derde kwartaal. Economen verwachten dat de economie van de Eurozone nauwelijks vooruit in het derde kwartaal en groeide met een magere 0,1 procent.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl